No one lives

2016.01.01 11:25

Először is pár figyelmeztetés: Spoilert tartalmaz, na és persze a jó öreg "a következő cikk olyan tartalmakban gazdag, ami felkavaró lehet a gyengébb idegzetű olvasók számára". (Ezer bocsánat, fogalmam sincs, hogy így írják-e helyesen.

Üdvözlök mindenkit az év első napján!

Remélem mindenki boldogan elbúcsúztatta az előző évet és optimistán tekint a következőre; mindenki megtette a saját fogadalmát, amit majd úgy sem tart be, mindenki degeszre ette magát és csak mértékkel ivott. :)

Amit ezen a csodás napon hozok nektek, az nem más, mint a No one lives címre hallgató 2012-es thriller. Magyar címe Fordul a kocka, bár megvallom őszintén a filmet nem találtam meg magyar szinkronnal. 86 perces, az elejétől a végéig izgalmas és fordulatos filmről beszélünk, aminek legfontosabb főszereplője a Hobbit - Smaug pusztaságában és az Ismeretlen Drakulában is kiválóan alakító Luke Evans. Az IMDb skálán kereken 6 pontot kapott a tízből. Ez viszonylag jónak számít. Én személy szerint mindig megnézem, hány pontot kapott egy film, ha nem üti meg a minimum 5,5-öt neki sem állok, eltekintve attól mennyire is hangzatos a címe. Természetesen megnézem a film előzetesét is, és mások véleményét is elolvasom a filmről.

De vágjunk is bele. [Ide kattintva] meg tudjátok nézni az előzetest.

A film dátumozását tekintve, korábbi a fent említett kettőhöz képest, és nekem is csak tegnap este esett le, hogy honnan is volt olyan rém ismerős a Hobbitból az hordós ipse.

 

 

 

A nyitó jelenet sablonos, de milyen is lehetne? A lány fut az erdőben és sikoltozik. Alul öltözött, attraktív megjelenésű és kellemes arcvonású (a rémülete ellenére is). Árkon-bokron keresztül rohan, és sikerül beletoppantania egy rakás üvegszilánkba. Ezek közül egyet magával is visz. És mi izgulunk ért, hogy sikerüljön neki. És hirtelen feltűnik az út, ahol autók haladnak, és kicsit fellélegzünk a lánnyal együtt. Pedig nem is tudunk róla semmit. Aztán zsupsz, egy pillanat alatt elkapja egy jól álcázott csapda, és a szőke lány fejtetőn lóg lefele egy fáról.

Az őszintét megvallva, nem szeretnék apró részletekbe belemenni, mert akkor az lenne belőle, hogy elmesélem az egész filmet az elejétől a végéig.

A film sablonosan folytatódik tovább. Egy házaspár furikázik az autóval, mögöttük egy zárt utánfutó. Beszélgetésükből kiderül, hogy költöznek. Megszállnak egy útszéli motelben. Ekkor látunk egy tévés hírt a film elején látott lányról, akinek így a nevét is megtudjuk: Emma Ward. A férfi elfintorodva kikapcsolja a tévét és beszélgetésbe elegyednek. Még mindig nem tudunk a párról sokat, de minden mondatukkal nagyobb késztetést érzünk rá, hogy betekintést nyerjünk a történetükbe. Ám ez még várat magára.

Másnap ugyan elhagyják a motelt, főhősünk tanácsot kér a motel – úgy tűnik - egyetlen személyzeti tagjától, hol is lenne érdemes ebédelniük, s az ajánl nekik egy viszonylag elfogadható helyet.

Ami itt megállásra késztetett az volt, hogy mielőtt beléptek volna Betty-vel (a férfi nevét nem tudjuk meg a film alatt), főszereplőnk határozottan kiköti, hogy a lány nem rendelhet halat. Ez később nincs megindokolva, és el is veszti a jelentőségét, tíz perccel később már el is felejtjük. Ez nem igazán tetszett. Nem értettem, miért közölnek egy látszólag fontos információt, ráadásul elég drámaian kiemelve, ha aztán lehúzzák a vécén, hogy "Áh, bocs ez mégse olyan fontos."?

Szóval Betty végül salátát eszik, Főhős pedig valami sültet. Ekkor jön meg a helyi rossz fiúk bandája. Látszólag elfoglalják a kis éttermet, olyan sokan vannak. A feszültség kézzel tapintható a csapaton belül. Veszekednek, nem is figyelve a két turistára, akik igyekeznek láthatatlanok maradni. A banda feszültségét kiváltó okot nem árulom el, a filmben azonban fény derül erre is, még azelőtt, hogy Főhős és Betty betérnének az étterembe.

Flynn, az első számú rohadék, azonban nem bír a vérével és / vagy a hormonjaival, ezért jó kedélyűen lecsüccsen párosunkhoz. Itt megy egy sor fenyegetőzés, erőfitogtatás, szájkarate. A szokásos hatalmi harc két pasas között. Aztán jön a különleges nevű bandavezér Hoag, akiről az volt az első benyomásom, hogy ő szeretne lenni a helyi keresztapa. Gondosan hátrafésült, őszes haj, borotvált arc, hanyag elegancia. Az ötvenes éveiben járó férfi leállítja a bakfist és távoznak az étteremből, bár előtte tisztázza Flynn-el: jó, ha tudja, hol a helye.

Eddig nem igazán találkoztunk szerethető karakterekkel. A helyi banda suttyókból és izomagyúakból áll, plusz két keménykedő csajból. Ez is kicsit sablonos. De nem, cseppet sem kedveljük őket. Aztán ott van Betty, aki megszállottan azt hiszi, hogy Főhős megcsalja, és hiába szereti, mérhetetlenül féltékeny és akadékoskodó. Az ilyen karaktereket sem kedveljük. Főhős meg csak sodródik az árral. Néha mond valami igazán bölcsnek tűnő dolgot a maga lehalkított érdes hangján, hogy ettől azért vonzóbbnak tűnjön, de ennél többet nem mutat fel. Megnéztünk, cirka fél órát és az egész időpocsékolásnak tűnik. Csak egy újabb kertvárosi thriller, ahol ártatlan és védtelen turistákat molesztálnak és terrorizálnak a helyi kemény fiúk. A film eddig kereken három csillagot kap tőlem a tízből.

Következő jelenetünk nem más, mint az éjszakai úton furikázó párocskánk. Szokásukhoz híven passzív-agresszív módon veszekednek. És ennél a pontnál vesz fordulatot a történet is. Flynn továbbra is ég a tettvágytól és méltatlan módon megtámadja őket. A kocsi és az utánfutó letér az útról a bozótba. Aztán fekete képernyő. Flynn házhoz szállítja a zsákmányt (az autót és az utánfutót), a tulajdonosaik nélkül. Nagyon büszke magára, és ezt nem rest Hoagnak is elmondani, aki bölcsebb és többet élt már nála, így nem díjazza Flynn magánakcióját.

Ez pedig az utolsó jó kép Bettyről. Kikötözve egy székhez egy benzinkúton. Főhössel szemben ülve. Megjelenik Hoag fivére, a hegynyi magas, majd' kétszáz kilós, ám nem túl eszes fazon (restellem, de elfelejtettem a nevét, nem is tartom fontosnak). Kést szorít a lány torkához, aki sír és nem győz bocsánatot kérni Főhőstől, majd kijelenti, hogy nem bírja tovább, elege volt az egészből, és a csinos kis nyakát teljes erőből a kés pengéjéhez szorítja.

És elérkeztünk egy újabb olyan pontjához a filmnek, ami nem tetszett. Itt volt velünk ez a szimpatukus, fiatal lány gyakorlatilag a film elejétől fogva és most hirtelen meghal. Öngyilkos lesz. Miért? Mi késztette rá? Egész eddig fülig szerelmesnek tűnt. Olyan lánynak, aki nem vetemedne ilyesmire. Mi történt most mégis? Nem derül ki. Sem az, hogy milyen valójában a viszonya Főhőssel, sem pedig az, hogy miként került össze vele, őszintén szólva, érdekelt volna az ő története is, pár apró utalással is megelégedtem volna, nem kellett volna szájbarágósnak lennie. De nem. Ez az egész így olyan hatást kelt, hogy nesze itt egy csinos, barna lány, itt lesz pár jelenetig, aztán meghal, oké? Ugyanaz történt vele is, mint a "ne rendelj halat" jelenettel. Erre mondaná az egyik ismerősöm, hogy "Van b@szdmeg, de minek?" Sajnáltam a dolgot.

Tehát nem elég, hogy ellopták Főhős cuccait, még a lány is halott, akit szeretett (a maga morbid módján). Kell ennél több egy szociopatának, hogy revánsot vegyen? Ugye, hogy nem

A kocsi csomagtartójából eközben felbukkan a rémült, hisztérikus, na és persze nem utolsó sorban tetőtől talpig megkötözött Emma Ward. A lány először elfut, de erőtlen, így Flynn könnyen elkapja. Beviszi a házba és megindul a lány kikérdezése, aki először reménykedve kérdezi, hogy ugye megölték a fickót. Ám, amikor nem kap kedvező választ látványos érzelmi átalakulás megy végbe az arcán. Elkomorul, nem kapálódzik tovább, majd közli a többiekkel, hogy ezt most nagyon megszívták. És igaza is van.

A behemótot nem érik el rádión, ezért Hoag a szeretőjét, meg a helyi Elvis wannabe-t küldi, hogy ébresszék fel tökkelütött testvérét és hozzák haza. A főnök lánya időközben rájön, hogy ki az a szőke lány a kanapén, és lejátssza a család maradék tagjainak a kedvenc Reality sorozatából származó részletet, amiből kiderül, hogy ki a lány és mi történt vele (ezt sem spoilerezem le). A lényeg az egészben az, hogy kétmillió dolláros pénzösszeget ajánlottak fel Emmáért a nyomravezetőnek. Kell ennél több egy piti banditákból álló csapatnak? Szerintem sem. Na és persze mindnek nagy a mellénye, így Emma egyetlen szavát sem hiszik el, hogy mindannyiukat egyesével fogja megölni.

Közben a két jómadár (hívjuk őket Elvisnek és Madonnának) megérkeznek a benzinkúthoz. Behemót meghalt. Ki hitte volna? Korábban azt is láthattuk, hogyan, de ezt szintén nem akarom lelőni előre.


És innen kezdődik a vérengzés, a mészárlás, a látszólag logikus lépések, és elkezdünk drukkolni Főhősnek, hogy vissza szerezhesse a lányt. De miért? Hiszen teljesen nyilvánvalóvá válik, már Emma megtalálásakor, hogy embertelen körülmények között tartotta kedvenc szociopatánk.

Itt a néző van becsapva és kétségek közé taszigálva. Kinek szurkoljak? Egyik karakter sem szent és sérthetetlen. Ki a jó fiú? Nincs jó fiú. Csak seggfej és kevésbé seggfej. A banda tagjairól többet tudunk és láttuk, milyen megátalkodottak is valójában, ezért értelem szerűen őket utáljuk jobban.

Emmának eleve nem drukkolunk, mert az arcáról le lehet olvasni, hogy ő nem is küzd a szabadulásáért igazán. Teljesen beletörődött abba, hogy visszakerül Főhős karmai közé, ha az megölt minden egyes tagot Hoag csapatából. Mert Emma jól ismeri a férfit, tudja mire képes, és milyen módszerei vannak. Ő tipikusan az a karakter a filmben, aki mindent tud, mindenre fel van készülve és semmivel nem lehet meglepni. Ez mellett pedig abszolút beletörődő a legvégéig.

Nem akarom részletezni, hogy kit, hogyan, mikor tesznek el láb alól. A lényeg az, hogy pörgősebbé válik a film. Ugyan minden lépés és jelenet kiszámítható, és tudjuk, hogy mikor, mi fog történni, azért nem nehéz végig izgulni a kellően véres és zeneileg felfűtött jeleneteket.

A legvége talán olyan, mint a Hegylakó. Csak egy maradhat. És természetesen Flynn marad talpon egyedül. Egy roncstelepen veszi kezdetét a párharc. Sejtelmes reflektor fények, kiégett, rozsda ette autók és járművek mindenfele, fokozódóan izgalmas zene.

És persze Flynn meghal. Ó tudom, most azt gondoljátok, miért lőttem le előre? Pedig nem csináltam ilyesmit. Előre kiszámítható, sablonos film az egész. Minden a helyén van benne, mindig tudja mikor kel kicsit jobban magára vonnia a néző érdeklődését.

A film leg végét nem árulom el, azt nézzétek meg ti magatok. ;)

 

Összességében: Ahogyan többször is említettem, sablonokra épülő, kiszámítható filmről beszélünk. Azonban van benne néhány olyan fordulat, amitől eltér a többi hasonló filmtől. Például az, hogy itt most semmi nem csak fekete és csak fehér. A jók is rosszak, és a rosszak is jók. Emberiek. A karakterek hétköznapiak, egyetlen eltúlzott vonás sem mutatkozik a jellemükben. Talán ezért is érezzük őket közel magunkhoz, elérhetőek, és egyáltalán nem tűnnek fiktív szereplőknek, hiába tudjuk róluk, hogy azok.

Tetszett benne az a húzás is, hogy a rossz fiúk egy még rosszabb alakba kötöttek bele, így már-már sajnáljuk őket. És bár nincsen közöttük egyetlen szerethető figura (talán a motel tulajdonost leszámítva, aki öt percet sem szerepelt összesen), felváltva drukkolunk a csapatnak és a Főhősnek, hogy végre kiirtsák egymást.

Emmának azonban képtelen voltam drukkolni. Bár rideg volt és megfontoltnak tűnt, nekem mégis olyan volt, mint egy darab krumpli, aki van és hagyja, hogy kézről kézre járjon. Nem tudtam azonosulni vele, a fásultságával, a beletörődésével. Talán azért mert nincs fogalmam róla, miken ment keresztül az alatt az egy év alatt (ha nem több), amit Főhőssel kellett töltenie. Mindenesetre fáradtnak tűnt mindenhez. Még ahhoz is, hogy a saját szabadságáért küzdjön. Olyan pillanatokban hezitált, ahol elengedhetetlen lett volna az erős lélekjelenlét. A film erősnek és céltudatosnak akarja beállítani, nekem mégis gyengének és tétovának tűnt, aki csak sodródik az árral.

Maradt tehát Főhős, akinek szurkolhattunk. Cseppet sem azért, mert férfiideál lenne (nekem legalábbis nem az esetem), de a jelleme egészen magával ragadó volt a film alatt. Luke Evans remekül játszotta a valóság korlátai közé ragadt, mégis a valóságtól elrugaszkodott szociopatát.

 

Az IMDb pontozását jogosnak tartom, s bár csupán hat pontot kapott a tízből, azért ez egy elég erős hatos.

A filmet mindössze kétszer láttam, és azt tanácsolom, nézzétek meg ti is. Nem fogtok csalódni benne, egy igazán izgalmas és mozgalmas thriller, mindössze 86 percbe sűrítve.

 

Végezetül íme pár kép a szereplőkről! :D