Heje sírás hól maradd? - Avagy tényleg ennyire nem figyel már az online média sem?

2016.10.22 17:56

Heje sírás hól maradd? - Avagy tényleg ennyire nem figyel már az online média sem?

 

De először is egy rövid magyarázat az eltűnésemről. Csak pár szóban, hiszen nem teregetünk ki magánéletet.

Túl vagyok egy érzelmi szakadékon. Nemrég ért véget a párkapcsolatom, és idő kellett ahhoz, hogy ezt helyre tegyem magamban. Több részletet nem mondok, mert nem publikus. Sem panaszkodni, sem siránkozni nem fogok, mert annak itt nincs helye.

 

Vagy mégis?

 

És akkor itt most térjünk ki a szalagcímben foglaltakra. Egy ideje már figyelem az online médiában szereplő cikkeket, írásokat és azoknak megfogalmazását. Nem nevesítenék oldalakat, de példának okául létezik egy helyi hírportál amit gyakran látogatok, hogy értesüljek a környékemen történő eseményekről.

Úgy gondolom, hogy egy ismert és hivatásos hírportálnak kutya kötelessége venni a fáradtságot, és legalább leellenőrizni a felkerülő hírek nyelvhelyességét. Itt szeretném megjegyezni, hogy nekem sem tökéletes a helyesírásom. Sőt! De ha már egy olyan oldalon is belefutunk alapvető helyesírási hibákba, ahol a szerkesztőség elméletileg mind szakképzett újságíró, akkor ott már baj van. Vagy nem? Mármint oké, nem word-ben írják meg a kis cikkeket, hanem egyből az oldal szövegdobozába. Legalábbis én erre a következtetésre jutottam. De nem is ez fáj a legjobban.

A Kék hírek felület cikkeiben elképesztően alpári módon megfogalmazott cikkek leledzenek. Mármint, mikor halljuk a kereskedelmi tévécsatornákon azt, hogy a híradós lezseren lenyom egy ilyen szöveget: „A tegnapesti órákban X. Y. bolti lopást kísérelt meg...” Eddig oké a cikk, de aztán! „...szerencsére a bolt tulajdonosa értesítette a zsarukat, akik rövid időn belül lekapcsolták X. Y.-t.”

Zsaruk? Lekapcsolták? Én értékelem a jópofa cikkeket, de ne mondassatok már velem csúnyát! Az ilyen híreket tényleg így, ilyen formában kell közölni?

 

Továbbá kiderült számomra, hogy borzasztóan rigolyás ember vagyok, mivel a nagy ArcKönyvön is, ha belefutok valami banális, méretes baromságba, nem szégyellek kommentben korrigálni. Mint, ahogy azt az alábbi kép is bizonyítja:

 

 

 

Tulajdonképpen ez volt az ominózus momentum, ami kiborította azt a bizonyos bilit. Csak én vagyok az, aki utána néz valaminek, ha nem tudja hogyan kell leírni? Tényleg ilyen lazán elfogadják a moderátorok, lektorok, vagy bétázók az ilyen cikkeket? Vannak egyáltalán ezeknél a portáloknál moderátorok, lektorok, vagy bétázók? Netán szerkesztők? Most már tényleg minden anyám tyúkja lehet újságíró?

 

Az internet csodálatos hely, rengeteget lehet belőle tanulni. De egyben félelmetes is, mert az intelligencia hiányának fertője egyre inkább elönti az online felületeket is.

Magyarán szólva: nem lett több hülye a világon, csak lehetőséget kaptak arra, hogy kibújjanak a barlangjukból.

 

A viszont látásra.

Heje sírás hól maradd?

Dátum: 2016.11.05

Feladó: raven33

Tárgy: heje sírás

Hogy mennyire igaz. Szörnyű azzal szembesülni, mennyire nem érdekli ma már az írókat (tisztelet a kivételnek), hogy helyesen fogalmazzanak. Pedig mára sokkal könnyebb észrevenni a hibákat, hiszen erre találták ki az olyan programokat, mint a Word. De a legkiábrándítóbb mégis az, hogy kb. csak egyszer kéne átolvasniuk mit is gépeltek le valójában, és máris nem lenne gond...

Új hozzászólás hozzáadása