Film ajánló / Victor Frankenstein

2016.03.07 21:31

Üdv kedves Mindenki!

Ma egy igazán nagyszerű filmmel érkeztem hozzátok. Mivel egészen új filmről van szó, nem szeretnék nagyon belecsámcsogni a történet részleteibe. Segítségül hívok egy filmes portált ahhoz, hogy a film ismertetőjét megtekinthessétek.

 

Victor Frankenstein

IMDb: 6.0

Játékidő: 109 perc

Kategória: Sci-fi, Thriller, Dráma

Év: 2015

Rendező: Paul McGuigan

 

A radikális nézeteket valló tudós, Victor Frankenstein (James McAvoy), és a hozzá hasonlóan zseniális elmével megáldott asszisztense, Igor Strausman (Daniel Radcliffe) a halhatatlanság kulcsát keresik. Azonban Victor túl messzire megy, megszállottsága pedig szörnyű következményekhez vezet. Csak Igor tudja visszahozni a barátját az őrületből, és megmenteni őt rettentő teremtményétől.

 

Ó, köszi szépen Moovie.cc, ezzel nagyon ki lettünk segítve! :D Szarkazmust félretéve adjunk teret a véleményemnek.

Az előzetest megleshetitek [ITT]

A film arról szól, hogy az egyébként is megszállott Victor, hogyan teremt életet a halálból Igor segítségével. A legtöbb Franenstein adaptációban a Doktor egy őrült tudósként jelenik meg, öregen, vagy középkorúan; mellette a szerencsétlen Igor, egy szellemi és testi fogyatékos szolgaként van ábrázolva, aki semmi másra nem jó, csak a „hozd ide ezt”, „vidd oda azt”, „dugd be amazt” utasítások elvégzésére.

Azonban ez nem egy rendhagyó Frankenstein film. Igor Strausman nem csekélyebb emberként van feltüntetve Victor oldalán, mint a társa. Az ifjú Frankenstein – aki nem mellesleg egy Londoni egyetem orvostan hallgatója – vele egyenrangúként tekint Igorra, s ők ketten együtt hozzák létre a legelső lényt, aki a Gordon névre hallgat. Azzal talán nem árulok el sokat, hogy Gordon még tökéletlen és többnyire állati összetevőkből rakták őt össze. Kísérletük sikerül az egyetem egyik bemutató termében és Gordon életre kel. Azzal viszont egyikük sem számolt, hogy a szerencsétlen jószág megvadul és őrjöngeni kezd. Nincs mit tenni, el kell pusztítani a lényt.

Az ügyben a Scottland Yard egyik kiváló felügyelője kezd el nyomozni, akit nem csekélyebb színész alakít, mint Andrew Scott (a fontosabb szereplőkről később bővebben). Nyomozónk rendkívül vallásos nézeteket vall, mely szembe állítja őt és a racionálisan gondolkodó, tudomány mániás Frankensteint. Egészen mélyen és bámulatos módon kerül így szembe az igazságszolgáltatás és vallás a tudománnyal és az „istentelen” kísérletekkel. Felvetődik az a kérdés, mely már az idők kezdete óta mozgatja az ember fantáziáját: Játszhatunk-e istent?

Nos, nézzétek meg a filmet és kiderül. :)

 

A szereplőkről

James McAvoy a fiatal és ambiciózus Victor Frankenstein szerepében is épp úgy megállja a helyét, mint az elkeseredett, drogfüggő, fiatal Charles Xavier szerepében az újabb X-Men filmekben. James tehetséges színész, melyet nem csak a testbeszédével, de elképesztő mimikájával és arcjátékával is tetéz. Amikor őt nézem a vásznon – vagy esetemben a képernyőn – hajlamos vagyok elhinni, hogy ő most tényleg Professzor X, vagy az ifjú Frankenstein. Olyan hihetetlen beleéléssel alakítja szerepeit, amit jólesik látni. Engem egészen megindít az, ha látom, hogy egy színész ilyen zseniálisan alakít egy filmben. Képes átadni az eljátszott karakter érzelmeit, megérteti a nézeteit és gondolatait még úgy is, hogy nem kell őket a szánkba rágnia. Eléri, hogy vele nevessünk, feszültek legyünk, vagy sírjunk, ha kell. És ez egy remek dolog. Remélem, hogy sok különböző filmben láthatom még viszont, mert vétek lenne veszni hagyni a tehetségét.

 

 

Daniel Radcilffe mindenki számára inkább csak Harry Potterként ismert. Bevallom én is kétes érzelmekkel álltam neki a filmnek. Kissé szorongtam, hogy képes lesz-e hozni Igor karakterét. Bár a Fekete ruhás nő című filmben is főszerepet játszott, és hadd jegyezzem meg, kiválóan alakított benne, azért mégis csak ott maradt bennem a félsz. Hiszen több, mint tíz éven keresztül ő volt mindenki Harry Pottere. Képes lesz egyáltalán elszakadni ettől a szereptől és bebizonyítani, hogy többre is képes? A válasz: igen.

Ebben a filmben Daniel bebizonyította, hogy sokkal-sokkal többre is képes, mint eljátszani a hőskomplexusos Kis Túlélőt. Kétszer kellett megnéznem a filmet, mert az első alkalommal egyik ámulatból estem a másikba. Az, ahogyan a film elején eljátssza a görnyedt hátú, púpos bohóc szerepét, valamiért Johnny Depp-et juttatta eszembe. Arra gondoltam, talán Daniel is képes lesz majd ezer arcú színésszé válni, mint ő.

És ezek után képes volt Igorként megállni Frankenstein mellett és támogatni őt, segíteni és elhalmozni tanácsokkal, mindeközben a barátja maradt és nyíltan megmondta neki, ha valamivel nem értett egyet. Az már sajnos másodlagos, hogy Victor nem hallgatott rá.

Nos igen, nem hazudok, ha azt mondom, hogy kellemeset csalódtam Daniel Radcliffe-ben. Meg merem kockáztatni azt a kijelentést is, hogy az ő játéka volt az egyik legjobb. Ráadásul James McAvoy-al ketten olyanok, mint egy-egy csiszolatlan gyémánt, akik egymást csiszolják és segítenek a másiknak ragyogni. Nagyon remélem, hogy láthatom még kettejüket közös filmben szerepelni.

 

 

 

Andrew Scott, a mi drága nyomozónk, akit legtöbben talán a Scherlock című sorozatból ismerünk, és nem mással játszik, mint Martin Freemannel és Benedict Cumberbatch-el. Mindenki kedvenc szociopata Moriarty-ja végül úgy tűnik egy film erejéig révbe ért Isten szolgájaként. Nem győzöm hangsúlyozni a filmben szereplő színészek kiváló alakítását. Az, ahogyan Andrew eljátszotta az istenfélő nyomozót, aki már-már megszállottan ki akarja deríteni az igazságot Frankenstein és segédje ténykedéseiről, elképesztő löketet adott a filmnek. Elengedhetetlen elemévé vált és végig velünk maradt. Mert lássuk be: mi volna a filmben Andrew karaktere nélkül? Két őrült tudós, akiket senki nem állít meg és teremtenek egy hadseregnyi szörnyeteget. No és mi volt a filmben így, hogy a nyomozó szerves részét képezte? A két fiatalnak az egyetemi incidens után menekülőre kellett fogni. Bár Anglia harmadik leggazdagabb családjának fia pénzelte a további kísérleteket és egy elhagyatott kastélyt is biztosított számukra Skóciában, a nyomozó megtalálta őket, és a végsőkig próbálta lebeszélni Victort őrült ötletéről.

 

És elérkeztünk az egésznek talán a fénypontjához, ugyanis Victor Frankenstein édesapját ebben a remek filmben nem más alakítja, mint Charles Dance, akit talán sokkal könnyebben felismerünk, ha Tywin Lannister-ként említjük. De szerepelt Luke Evans oldalán az Ismeretlen Drakula című filmben is. Charles hozza a formáját és újra libabőrös lehet tőle a hátunk. Senki nem kívánja, hogy olyan apja legyen, mint ő. Karót nyelet, szigorú és ellentmondást nem tűrő, igazi angol gentlemanként jelenik meg előttünk, akinek elege van fia őrült ötleteiből és elméleteiből. Rövid szereplése is akkora hangsúlyt és árnyékot fektet a filmre, hogy csak bólogatni bírunk: „Igen, ez Charles Dance”.

 

 

A történetről

Érdekes, új szemszögből mutatja a jól megszokott, mindenki által ismert Frankenstein történetet. Az elejétől a végéig lehet izgulni. A legtöbb karakter kedvelhető – kivéve a szőke, náci külsejű, nyálas szájú, gazdag ficsúr Finnigant – és mindenki nézeteit tökéletesen meg lehet érteni. Épp ezért nehéz eldönteni, hogy most a nyomozónak szurkoljunk-e, vagy Victornak, hogy sikerüljön megalkotnia félelmetes szörnyetegét, avagy Igornak, aki mindent megtesz azért, hogy barátjának józan eszét visszarántsa az őrület határáról.

Az IMDb pontozást nem tartom jogosnak, azonban nem vagyok hivatásos filmkritikus. Szívem szerint megkockáztattam volna egy 7.5-ös pontszámot is.

A 109 percnyi tömör izgalom és ámulat nem csak egyszer nézhető. Mint ahogy fentebb is írtam, két nap alatt kétszer néztem meg a filmet. Egyszer az öcsémmel, egyszer pedig az édesanyámmal. Mindenképpen többször nézhető és izgalmas filmről van szó. Kevésbé horrorisztikus és ijesztő, de annál inkább mélyen szántó gondolatokkal bír, amiket úgy építettek be a filmbe, hogy nem is tudunk róla, csak később, mikor gondolkodóba ejt a téma.

 

 

Nos, remélem sikerült meghoznom a kedveteket a filmhez és egyszer talán ti is rászánjátok magatokat, hogy megnézzétek.

Én mára búcsúzom, és kellemes napot/éjszakát kívánok nektek!

 

 

Az ismertető forrása a Moovie.cc oldal.

A képeket a Google-ről szedtem.

 

Victor Frankenstein

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása