Az Ainukról

2016.05.22 17:26

Az Ainukról

 

Az Ainuk, vagy más néven a Szentek köreibe a Valák és a Maiák tartoznak. Ők voltak az első és leghatalmasabb teremtmények, akiket Eru (Illúvatar) hozott létre az idők mélységében a Világ születése előtt.

Kezdetben volt Eru, az Egyetlen, akit Ardán Illúvatarnak neveztek; s először az Ainukat teremtette, a Szentségeket, akik gondolatának szülöttei voltak...”

– Ezek az első szavai az Ainulindalë történetének.

Ők voltak az ősi lelkek, akik együtt léteztek Illúvatarral és vele együtt megteremtették a világot az Ainulindalë, vagyis az Ainuk Muzsikája alatt. Arda megtremtése után az Ainuk leereszkedtek a világra, hogy vezessék és felügyeljék a világ növekedését és alakulását; az ainuk közül tizenöten sokkal erősebbek voltak, mint a többi. Közülük tizennégyen váltak később a Valákká, Arda Erőivé. A tizenötödik, Melkor szembeszegült velük és letért az útról, s ő lett az első, akit a Sötét Erők Urának neveztek. A sok másik Ainu, akik követték a Valákat Ardára, váltak Maiákká.

 

Manwe

Eredet

Az Ainuk „Illúvatar gondolatának gyermekei” voltak és csupán azzal a tudással voltak felruházva, amely részéről származtak Illúvatar gondolatának. Ez alól kivétel volt Melkor, Manwë testvére - aki később a Valák Urává vált -, aki bár nem érthette meg teljes egészében Eru elméjét, sokkal több tudással rendelkezett, mint társai. Melkor és Manwë volt a két legerősebb az Ainuk közül. Az Ainuk lelkében fellobbant az „Olthatatlan Láng” ami szabad akarattal ruházta fel őket, mely Teremtőjük ajándéka volt. Illúvatar megtanította őket a zene művészetére, végül összehívta őket, hogy együtt megalkossák az Ainuk Muzsikáját, a Nagy Muzsikát, ami létrehozta Illúvatar Látomását és végül a valódi világot. A Muzsika kezdetén az Ainuk harmóniában zenéltek egymás mellett Eruval, de Melkor hamarost ellenük fordult saját büszkeségéből, s azért, hogy önmagának hatalmat találjon, ezzel disszonanciát hozva létre a Nagy Muzsikában. Később sok Maiát is a saját oldalára állított, eltérített.

Etimológia

Az Ainu (Ainur) kifejezés egy Quenya kifejezés ami a Valarinból ered, jelentése „Szentek”. Feltételezhetően az aina „szent” szóból alakult kit. Azonban a szó második összetevőjének (ur) az eredete nem teljesen tiszta, de lehetséges, hogy van összefüggés az „Ainur” és az „Eru” szó között, melynek első tagja az „er” azt jelenti „egy”. Természetesen ez a feltételezés lehet helytelen is, ugyanis a nyelvezet nem elég kidolgozott ahhoz, hogy ennél pontosabb következtetéseket vonjunk le belőle.

A szó egyes számú formájának az Ainunak egyszerű jelentése „A Szent”.

 

Idegen nyelvű forrásból dolgoztam, melyet  [itt]  megtaláltok.

A képek a Google-ről és a Pinterestről származnak.

Az Ainukról

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása