A Valák és a Maiák

2016.08.20 13:54

A Valák és a Maiák

A következő cikk az előző pontosításául és kiegészítéséül szolgál.  

 

"- De - mondta Eriol - ... csakugyan boldog lennék, ha tudnám, kik a valák, ők az istenek?
- Mondható. - felelte Lindó, - meglehet az emberek sok furcsa, kancsal mesét mondanak róluk, s ezek messze maradnak az igazságtól, és sok különös névvel is illetik őket, melyeket itt nem hallhatsz majd."

"- De - mondta Eriol - ... csakugyan boldog lennék, ha tudnám, kik a valák, ők az istenek?

- Mondható. - felelte Lindó, - meglehet az emberek sok furcsa, kancsal mesét mondanak róluk, s ezek messze maradnak az igazságtól, és sok különös névvel is illetik őket, melyeket itt nem hallhatsz majd."

- J. R. R. Tolkien,Az elveszett mesék könyve

 

Tolkien történeteiben a valák isteni jelleggel bíró, de nem isteni hatalmú lények. Ismereteink szerint csak a Szilmarilokban jelennek meg, és legfőbb feladatuk a világ formálása. Az egyetlen tényleges isten szerepét Eru – avagy Illúvatar – tölti be. Az ő teremtményei az ainuk, akik csak másodteremtő hatalommal rendelkeznek és a létező világ megváltoztatásának képességével bírnak.

Az Ainulindalë (Az ainuk éneke) mesél arról, hogy Eru miként teremtette meg őket, akik gondolatának szülöttei voltak. Arról talán kevesebben tudtok, hogy az ainuk közül sokan még mindig Eru mellett élnek és csak néhányan szálltak alá az újszülött világba a Muzsika után. Céljuk az volt, hogy Ardán létrehozhassák mindazt, amit a Muzsikában elterveztek. Ők lettek a Valák, segítőik pedig a Maiák.

Természetesen nem volt minden fenékig tejfel. Melkor ugyanis – Eru teremtményei közül a legelső és legerősebb – még a Muzsika alatt szembeszállt teremtőjével és testvéreivel, mert egyedül ő akarta uralni a létező világot.

 

Eru / Illúvatar

Nevének jelentése Egyetlen (Eru), avagy Mindenek Atyja (Illúvatar). Lelkének Olthatatlan Lángjával teremtette meg az ainukat és velük együtt hozta létre az Ainulindalét, az Ainuk nagy Muzsikáját. Csupán kétszer avatkozott bele Ea (Arda) ügyeibe: egyszer, amikor jóváhagyta a törpök létezését, egyszer pedig akkor, amikor a valák kérésére elpusztította Númenort és megváltoztatta Ardát.

 

A vala urak

 

Manwë

A legnemesebb ainu, a leghatalmasabb vala fivére, Melkor után, Varda hitvese. Ilúvatar számára ő a legkedvesebb, ő érti meg legjobban akaratát és gondolatait. Az Ainulindalë során a legnagyobb figyelmet a levegőnek, a szélnek és a felhőknek szentelte. Ardában leginkább ezekkel, valamint a levegőben szálló madarakkal hozzák kapcsolatba. A Földön ő a király, a valák ura, a tanácsok irányítója, a döntések jóváhagyója. Trónja Ilmarinban, Taniquetil tetején áll. Jólelkű és bölcs.

 

Ulmo

A második legnagyobb a valák urai között. Vízimádó, ő volt Arda egyik főépítésze, mindig szoros barátságban állt Manwëval. Ardában a Külső Tengerben lakik, vagy Középfölde vizei alatt. A vizek mozgását irányítja, a tengerhullámzástól egészen a hajnali harmat csöpögéséig.

 

Aulë

Manwe, Varda és Ulmo után a leghatalmasabb vala, a Kovács. Legjelentősebb alkotásai: a Két Lámpás, a Nap és a Hold bárkája, és a törpök népe. Minden szakértelme és tudása ellenére szerény maradt. Társa Yavanna, akivel Valinor közepén élnek. Még Ilúvatar Gyermekeinek érkezése előtt megteremtette a törpök Hét Atyját, és megtanította őket a kovácsmesterség forgásaira. Bár Ilúvatar kikötötte, hogy az ő Gyermekei előtt semmilyen más értelmes létforma nem létezhet Ardán, mégis jóváhagyta létezésüket, ám az első hét törpöt Eru elaltatta, és csak a tündék érkezése után ébredhettek fel. A törpök hagyományai a khuzdul nyelvet is Aule ajándékának tartják.

 

Orome

Vána hitvese. Nagy vadász. Szerette Középföldét, gyakran megfordult ott; ménje, Nahar hátán fáradhatatlanul üldözte Melkor szörnyeit. Egyik ilyen kalandja során fedezte fel a tündéket. A legenda szerint ő vitte Középföldére a mearákat. Kürtje a Valaróma volt.

 

Mandos

Eredeti nevén Námo. Lórien és Nienna fivére, Vaire férje. A valák között ő a Végzet Ura, ő őrzi a Holtak Házát, Mandost. Gyakran ezért ezen a néven nevezik, ismeri a Nagy Muzsikába foglalt csapásokat, és amikor Manwe úgy akarja, kinyilatkoztatásokat tesz ezekről. Mivel pontosan ismeri Ilúvatar szándékát, mindig szenvtelen, kissé fásult. Fivérével, Irmoval ők ketten a szellemek urai, a Featurok. Csak egyszer ébredt fel benne a sajnálkozás: Lúthien iránt, mikor énekével könyörgött Beren életéért.

 

Irmo

Este társa. Mandos és Nienna fivére. A látomások és az álmok mestere. Feleségével együtt a pihenést nyújtja a valáknak és a szabad népeknek. Gyakran, épp mint fivérét, őt is lakhelye alapján Lóriennek nevezik.

 

Tulkas

Az utolsó vala, aki a Földre érkezett. Ardán azért bukkant fel, hogy az Első Háborúban szembeszálljon Melkorral. Ő a legerősebb vala. Az észjárása nem túl gyors, tanácsadóként sem állja meg a helyét. Őszinte, becsületes. Nem gerjed könnyen haragra, de nem felejt egyhamar. Harc közben kacag.

 

 A vala úrnők

 

Varda

Jelentése: pompázatos. Manwë felesége. Ilmarinban, Taniquetil ormán lakik. Melkor ősi ellensége, segít férjének az uralkodásban és Középfölde szemmel tartásában. Leginkább a fénnyel foglalkozik. Ő teremtette a csillagokat, ő töltötte meg fénnyel a Valák Lámpásait, és ő gyűjtötte össze a Két Fa harmatát. Csillagképeket alkotott, megszabta a Nap és Hold pályáját, csillag képében az égre helyezte Eärendilt. Csillagokkal való kapcsolata miatt ő volt a legkedvesebb a tündék számára. A Gyűrűháború során Galadriel csillag-üvegcséje révén, Samut is segítette a Banyapók barlangjában ő adott erőt a hobbitnak. Középföldén általában Elberethnek nevezték. Egyéb nevei: Gilthoniel, Elentári, Csillagok Úrnője, Fanuilos...

 

Yavanna

Vána nővére, Aule felesége. A Gyümölcs Adó. Ő felügyel mindenre, ami Ardán növekszik, legyen az olvar, növényi létező, vagy kelvar, állati lény. Ő járt közben az entek megteremtéséért is. Legfőbb műve Telperion, az ezüst- és Laurelin, az aranyfa. Később ezek Melkor és Ungoliant gonoszságának estek áldozatul.

 

Nienna

Mandos és Lórien testvére, nem volt társa. A gyásszal foglalkozik, sajnálja a szenvedőket különösen azokat, akik Melkor miatt ismerték meg a fájdalmat. Könnyeinek gyógyító hatásuk van. Gyásza azonban nem a kétségbeesés jele, az új reményt is ő képviseli.

 

Vána

Yavanna húga, Orome párja. A virágokkal és a madarakkal törődik, amelyek vidámak lesznek, ha a közelükbe kerül. Valinorban aranyvirágokat nevel.

 

Vaire

Mandos társa. Állandó ragadványneve a Takács. Szőnyegeket készít, amelyekkel Mandos csarnokainak falait díszíti, és ezekbe beleszövi mindazt, mi valaha létezett az időben.

 

Este

Lórien felesége. A gyógyítással, a pihenéssel, és Lórien kertjének tavaival foglalkozik.

 

Nessa

A valák királynői közül sorban az utolsó. Orome húga. Karcsú és gyorslábú, szereti az őzeket és a táncot. Tulkashoz ment feleségül.

 

 Az Ellenség

 

Melkor

A leghatalmasabb ainu és vala. Még fivérénél, Manwénél is hatalmasabb volt mindaddig, amíg a valák közös erővel ki nem rekesztették őt a Külső Sötétségbe. Tanítványa,Sauron, kit Aulétól csábított el, ármánykodásaival azonban a Gonosz eszméje tovább élt Középföldén.

 

 

A maiák

  • Eonwe

  • Ilmarë

  • Ossë

  • Uinen

  • Salmar

  • Sauron

  • Melian

  • Arien

  • Tilion

  • Saruman (Curumo)

  • Gandalf (Olórin)

  • Radagast (Aiwendil)

  • Kék mágusok

  • Balrogok

  • Gothmog

  • Durin Veszte

 

Ha utóbbiakat részletesebben is ismerni szeretnétek, ne habozzatok szólni! :D

A képek forrása a DeviantArt. A művész galériáját [itt] megtekinthetitek.

Egyéb források: Wikipédia

A Valák és a Maiák

A Valák és a Maiák

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása